29/5

Nu har vi varit i 延吉 [yanji], 图们 [tumen] och 混春 [hunchun]. Alla i ett område som kallas 延边 [yanbian], som är ett minoritetsområde för 朝鲜族 [chaoxian zu], nordkoreanska minoriteten i Kina alltså.

 

Det va spännande! Vi började med att åka från Youyi runt kl 19 på fredagen. För att ta nattåget till Yanji. Kom fram till Yanji runt 7 på morgonen, staden där alla skyltar är på Koreanska och Kinesiska. Där åt vi frukost för att sedan ta oss vidare till Tumen. Där fick vi se Nordkorea och ”Vänskapsbron” mellan Nordkorea och Kina. Vi gick på museum som handlade om Nordkoreanska minoriteten i Kina, deras kultur, kläder osv. Det mesta verkade vara samma som Sydkorea enligt mig. Där såg vi även på en uppvisning med sång och dans och trummande, allt enligt den Nordkoreanska minoritetens kultur.

 

Vi åkte vidare med buss till Hunchun. Staden där alla skyltar är på Koreanska, Kinesiska och Rysska! Där vi sov på hotell. Det började regna den kvällen, så vi som hade tänkt gå runt och upptäcka staden fick helt enkelt gå tillbaka till hotellet och ha en myskväll inne framför kinesisk tv, haha. Vi fick iaf se lite. Och jag har då aldrig sett så många Ryssar på ett och samma ställe! Det va helt crazy, alla ryssarna va dessutom gamla och feta.. .__.’’

 

Dag två åkte vi till en punkt där Nordkorea, Ryssland och Kina gränsar varandra. Det va rätt coolt, mest för att det va coolt att se Nordkorea.

 

Sen va det tillbaka till Yanji som gällde. Dock hade vi ett stopp på vägen där vi åt lunch, det va på kinesiska landsbygden. De flesta tyckte maten va äcklig att det va smutsigt överallt och så. Själv tyckte jag det inte va nått fel på maten, en del rätter föll inte mig i smaken, men men, det fanns så man blev mätt och jag tyckte det va jättefint där! Så tyst och traditionellt! Antar att om det va första gången i Kina, och vissa är dessutom inte så intresserade i Kina, då kanske det va lite för mycket, men för mig va det trevligt och intressant! Tror lärarna och ägarna av den restaurangen uppskattade mig, eftersom jag inte va anti allt där, haha.

 

När vi kom tillbaka till Yanji fick vi tid att gå runt och kolla själv i stan. Då tog vi oss friheten att äta 冷面 [leng mian] en matärtt som Yanbian är känd för. Det är kalla nudlar som har en speciell sås. Riktigt gott! Dessutom va det mycket godare än i Changchun..! Sen efter det gick vi runt och kollade lite, köpte lite Koreanskt godis och så. Efter det blev det middag med skolan för att sen ta oss till tågstationen för att åka hem.

 

På tågstationen träffade vi Min, en Sydkoreansk kompis vi har i Changchun. Hon hade också åkt runt och rest i Yanbian under helgen. Hon hade dessutom lyckats träffa en kille som jobbar i Nordkorea då och då, fått ett paket nudlar, producerade i Nordkorea och läst en tidning som smugglats ut från Nordkorea, tydligen inte världens trevligaste upplevelse att läsa den tidningen, mycket hat och VÄLDIGT hårda ord mot Amerikaner och Sydkoreaner. Och tydligen så svälter dom i Nordkorea igen… … … Det hade hon fått reda på från killen som sett det med egna ögon.

 

Hur som helst. Vi kom tillbaka till skolan på måndag morgon vid 7. Då blev det till att duscha och plocka ihop sina saker för att sen ta sig till måndagens lektioner. Blev gym och plugg efter det. Dessutom fira Perrys födelsedag med en lunch. Försökte hålla mig upptagen hela dagen för att sen gå och lägga mig 20.30 eftersom jag va SÅ trött, haha.

 

Nu funkar även internet (slutade funka i några dagar förut) och jag hade tid att skriva det här. :) Skriver mer senare någon gång..! 拜拜  [bai bai]


20/5

Såååå… Det blev inget Yanji. Vi packade och gjorde oss redo, fick våra tågbiljetter och gick på bussen som skulle ta oss till tågstationen. Och så BOM. Vi skulle åka med tåget klockan 21. Men så står det 19.48 på biljetterna! Så… Ingen kom med tåget helt enkelt. Vi åkte tillbaka med bussen till skolan. På måndag får vi tillbaka pengarna och så kanske vi åker igen om två veckor eller så.

 

Men men, sånt händer. Så vi har kul i Changchun istället. På fredag kväll grillade vi med en massa människor, utanför Youyi. Igår åkte jag och Nea till Puyi Palace, där the last emperor of China bodde. Efter det gick vi till 新天地 [xin tian di], en stor shopping mall. Nea hade aldrig varit där, så vi gick runt och kollade. På översta våningen där finns en amusement park, rätt najs.

 

Efter det tog vi bussen och skulle åka hem. Men på vägen passerade vi 文化广场 [wen hua guang chang] som är en stor square, sånna som det finns en massa av i Kina. Och nu syns det att det är vår i Changchun! Alla människor går till sånna square:s på kvällen. Det är jättetrevligt! Massa folk och alla har kul, dansar, pratar, går runt och har allmänt trevligt. Så vi gick av vid den stationen istället och gick runt där ett tag. Efter det åkte vi hem på riktigt.

 

Idag vet jag inte riktigt vad planen är, vi får se. Men vi försöker iaf ha kul trots att vi inte åkte iväg till Yanji. Det va nog ganska bra att vi inte åkte dit också, eftersom min förkylning verkar vara över snart. Den har verkligen dragit ut sig, bara halsen. Men nu, när alla prov är över och jag har fått vila mer verkar den ge sig. :)

 

Förresten så är alla prov över nu också, som jag sa. Får se vad det blir för resultat! Längtar tills vi får veta. Hoppas det gått bra! ^^ Kändes iaf helt okej efter dom.

 

Nu ska jag iaf plugga lite innan vi tar oss ut på äventyr igen.

 

Ha det bäst!


17/5

Hallå där!

 

Nu händer det lite grejer igen. Imorgon har jag de sista två proven för denna mid-term. Blev lite utdraget eftersom hela skolan åkte till Nanhu Park i fredags, så proven vi skulle haft den fredagen har vi istället imorgon.

 

Men sånt händer. Det är juh trots allt Kina. :)

 

Imorgon bär det även av till Yanji, nära Nordkoreanska gränsen. Spännande! Vi kommer därifrån också åka till en stad som ligger vid Nordkoreanska OCH Ryska gränserna. Kommer se en massa 朝鲜民族 [chao xian min zu] (Nordkoreanska minoritet) saker. Spännande!! Dock blir det nog lite jobbigt att gå på måndagens lektion eftersom vi kommer tillbaka klockan 7 på morgonen på måndag, men vi får se hur det går, haha. ^^

 

Har även fått höra att Luleå har öppnat ett Konfuciusinstitut, AWESOME! Då kanske jag kan göra HSK där istället + att jag nog kan hålla kinesiskan levande lättare då dom kanske har mer kinesiska lektioner, dessutom kommer det juh troligen vara mer kineser i området liksom. :P

 

Ha det bäst!


9/5

Woho! Nu skriver jag i bloggen igen, det händer inte ofta inte. He he.

 

Hur som helst, vi är mitt uppe i våra mid-terms just nu. Har även lyckats få en förkylning. Hade feber och grejer förra veckan, men nu är det bara hosta kvar, låter som om jag ska dö, men är inte så jobbigt. :) Förövrigt är nästan alla andra sjuka också, eller va, förra veckan. Så det va nog något som gick runt.

 

Nu har det änligen hänt lite saker. Utom att jag är så gott som pank i några dagar framöver, har nämligen anmält mig till att åka till Yanji med skolan. :D Men det kostade juh en del (några hundra) så det blir till att vänta på the scholarship money igen.. Dom ska komma in på mitt konto på söndag, eller nångång runt söndag iaf.

 

Så det ska iaf bli riktigt kul!! Vi åker till Yanji, och nån stad närmare Ryska och Nordkoreanska gränserna, så vi kan se både Nordkorea och Ryssland. Spännande! :D Dessutom är dessa resor med skolan riktigt roliga, eftersom så många följer med och man lär känna en massa nya människor också. ^^ Så den 18-20e åker vi dit.

 

Dessutom blev jag vald till 班长 [ban zhang] idag. Vilket är typ… klassledare..? Jag är den alla andra eleverna ska fråga saker om, om dom missar lektioner eller har frågor om nått. Jag är även den som har mer ansvar i klassen typ. Är lite mer jobb är att bara flumma runt, men fortfarande inte jobbigt nog att säga nej till. Dessutom kanske det kan se bra ut på en CV eller så, eftersom det handlar om ledarskap och grejer.

 

I morgon har vi sista provet för denna vecka, på fredag har vi utflykt till Nanhu park med skolan, kommer nog bli kul, även om vi varit i den parken typ 5 miljoner gånger, men eftersom det är mer klassaktiviteter tror jag det blir riktigt kul iaf. ^^ Jag gillar min klass, haha.

 

Sen på kvällen har vi planerat att gå dit igen, eller nån annanstans kanske, vet inte riktigt än, och spela spel och snacka och så. Ska bli mysigt, det är så najs att vädret är varmt nog att vara ute en massa! Vi pluggar utomhus också, på en filt i gräset framför huset vi bor i. Det är riktigt najs väder nu, runt 20 varje dag, sådär så man inte dör av värmeslag, men kan vara ute och ha kul.

 

Nu ska jag fortsätta försöka memorera texterna jag skrivit till 口语 [kou yu], det är så många av proven i Kina går till, memorera svaren… … … Måste jag säga att jag saknar Svenska prov där man ska dra slutsatser och prata ur individens och samhällets perspektiv och allt sånt där, så mycket enklare än att memorera texter och svar…!

 

Bye bye~~


RSS 2.0