28/2

Sååå… Nu är jag tillbaka i Changchun, China. Det är najs att vara tillbaka. Lite konstigt dock.. För liksom.. Det är samma, men ändå inte. Hur som helst, först får vi gå igenom vad jag gjorde de sista dagarna i Korea. ^^

 

…För att göra det kort. Jag kollade på massa palats, gick på Science Museum (<3<3<3), kolla på ett gammalt fängelse, besökte olika universitet, åkte till Seoul Tower och träffade folk. Och köpte en del saker.

 

Jag va jätte orolig att jag skulle få övervikt på min resväska. Så jag införskaffade en ryggsäck som jag kunde ha med som handbagage, vilket gjorde att jag kunde lägga de tyngre sakerna där. Vilket va smart, jag lyckades ha en resväska som vägde 20,2 kg. Skills! :D

 

Hur som helst så va resan till Changchun problemfri och det gick bra att ta en taxi till JiDa. Taxi chauffören ville först ha 120 kuai, men jag fick det till 100, utan att behöva betala extra för tullarna, vilket är ett ganska bra pris iaf. ^^

 

Sen jag har kommit hit så har folket rullat in, nån/några var dag. Så det är najs. Juliette (USA) bor numera i Youyi, istället för Nanhu, vilket är NAJS. Och Nea kom NYSS hem till sin lägenhet. Träffade Balazs (Ungern) nästan det första jag gjorde efter jag kom till Youyi och träffade Perry (USA) en stund senare.

 

Idag införskaffades nya skor (mina vinter skor är HELT trasiga… Sulan är sprucken på båda skorna + innerfodret är upprivet i ena, efter normal användning, yeay för kinesisk kvalité!) och nya stumpor. Älskar kinesiska strumpor! Billiga och gulliga som tusan ^^ Haha. 4 par för 10 kr, Sverige kan inte slå det. Dessutom håller dom som nästan vilka andra tunna strumpor som helst.

 

Har även passat på att klippa mig, håret va så slitet, men det blev ingen större förändring. Nästa gång ska jag försöka få dom att klippa mer layers, har försökt förklara det två gånger nu, men dom verkar inte fatta. Så nästa gång blir det plan B: BILD! Haha. Har iaf hittat en frisör jag verkligen gillar nu, den jag gick till idag. 30 kuai och han hade riktigt bra teknik, najs alltså! :D

 

Nu kom Nea nyss till Changchun och det är rätt sent, så det blir till att sova och sen upp imorgon för att träffa henne. See yah later guys!


20/2

Nu har jag varit här i Seoul i ännu några dagar. Men det har inte gått lika smort som alla andra dagar denna resa.. Första gick det rätt bra, jag besökte några turist platser och försökte se ”blue house” vilket är Koreanska presidentens hus.. Men det va då inte så lätt. Jag ville alltså bara se utsidan av huset och trodde det skulle gå bra, såg i guideboken att man behövde boka in tid för att ha guidning, och som jag fattade det va det inne i huset. Men jag tänkte vara nöjd om jag såg det på håll. Men nej då, man kunde juh inte ens komma nära det! Det blev till att ta en rätt dålig bild på jättelångt håll helt enkelt…

 

Skulle också se ett ”bell tower”, men där va det protester på g.. Kunde komma nära huset från baksidan, men det är mycket finare från framsidan.. Så det gick juh inte jättebra det heller.. Men, men. Jag fick iaf se ett jättefint tempel inne i stan (de flesta templen i Korea ligger i utkanterna av stan) och Seouls enda moské..!

 

Sen gick det lite sämre. En tjej på guesthouset, Jocie (England) skulle ut och träffa sina kompisar så hon bjöd med mig, kul tänkte jag! Så vi gick dit och hur som helst, nångång under kvällen så tog nån/några våra jackor… Ingen såg vem eller när tydligen, inte ens personalen. I jackan låg även mobilen som jag hyrt och lite andra saker som busskort (med typ inga pengar kvar som tur va), 520 won (typ.. 3 kr, haha), lypsyl och ett hårband. Känns RIKTIGT surt. Det är iof bara materiella ting, men ändå, och det va juh inget riktigt viktigt, så det är jag glad över iaf.

 

Hur som helst fick jag helt enkelt rapportera mobilen stulen till företaget jag hyrt den av. Kommer få betala typ 150 000 won (lite under 1000 kr) för den + batteriet som va i. Men killen som svarade hos företaget va jättetrevlig. Det va skönt iaf. :)

Och jag fick gå och köpa en jacka. Ägaren av guesthouset va så snäll och lånade mig en jacka när jag skulle gå och köpa den, eftersom hon tyckte att jag inte kunde gå ut i bara en tjocktröja. Dessutom är det några av Seouls kallaste dagar nu, på hur länge som helst, vilken timeing… not!

 

Jaja, nu har jag iaf en ny jacka, den va dessutom billigare än vad jag hade trott att den skulle vara (även om den ändå va dyr..). Har även bestämt mig för att INTE åka till DMZ, sparar det till nästa gång jag är i Korea (då har jag juh en anledning till att komma tillbaka, visst!? haha) Eftersom det är så pass dyrt att åka dit (runt 1000 kr) och dom pengarna kommer jag istället lägga på att betala mobilen. Så blir det helt enkelt… För man är juh inte gjord utav pengar, haha.

 

Efter köpet av jackan fick jag iaf träffa Kim Sang In, vi skulle gå till ett palats, men nej, dom hade stängt. Men vi gick istället till Insa-dong och sen vidare för att äta och gå till ett annat palats typ (där sista kejsaren va på sommrarna för att ta det lugnt), sen hem till guesthouset och se på youtube-klipp tillsammans, haha. Det va iaf trevligt. Och nu hoppas jag att min tur vänder och allt blir bra igen, för nu orkar jag inte med några mer dåliga saker..!

 

5 dagar kvar i Korea, ska göra det bästa av det, trots allt som hänt och trots att jag inte åker till DMZ. :) Shit happens, uttrycket som Forrest Gump kom på (För Forrest Gump är en heeeeeelt sann berättelse..! :O)


14/2

Wah! Längesen jag uppdaterade. Dagarna går så snabbt nu. Bara 10 dagar kvar i Korea nu :O Galet. Hur som helst. Är i Busan nu, åker till Seoul imorgon. Busan är en väldigt vacker stad, men jag tror ändå den är lite roligare att åka till på sommaren, eftersom det faktiskt är en typisk ”sol och bad” stad. (Vilket jag tror den lever upp till väldigt bra, för stränderna är stora och fina!)

 

Sista dagarna i Jeonju gick jag runt lite och kollade på saker. T.ex. deras ecological science museum, det va som en mindre version av tomtits + mer om förnyelsebara bränslen och växter och djur. Det va trevligt. Jag och småbarnen lekte med alla sakerna, haha. När jag va där tänkte jag också på en sak som jag tänkt på flera gånger sen jag kom till Korea. Barnuppfostran! Såååå annorlunda jämfört med Kina. I Korea uppför sig barnen och dom får inte allt dom pekar på. Dessutom måste dom göra saker själva, bära sin ryggsäck osv. Och om dom trillar så står mamma/pappa mest där och säger typ ”upp och hoppa” (förstår iof inte, men jag kan tänka mig det är nått sånt) inget daltande om ojojoj så farligt att trilla (som många kineser gör). Dessutom leker föräldrarna med barnen här och det finns barnvagnar! Haha, finns inga barnvagnar alls i Kina.. Jag tror jag kanske sett… en..? Kanske. I Korea ser jag dom lite överallt, även mammor och pappor som bär barnen i bärsele på mage/rygg. Intressant iaf..!

 

Sista dagarna i Jeonju hängde jag en massa med Lee HooKwan också. ^^ Det va najs! Han och hans kompisar åt en massa med mig och så. Sen ville HooKwans mamma träffa mig, haha. Så dom bestämde att sista natten i Jeonju skulle jag bo i deras lägenhet, inte i guesthouset. Så jag fick tillbaka en del av pengarna jag betalat för guesthouset och flyttade allt pick och pack till hans hem. Hans mamma är underbar, hahaha, så gullig! Han lillebror ska snart in i det millitära och pappa är riktigt snäll och vet en massa om andra länder. Det va najs helt enkelt! Och mat som är lagad i ett hem är alltid den bästa. <3 Sååååå gott! Saknar det, haha.

 

En av HooKwans kompisar är förresten kock! Han va fett snäll och ville ge mig en avskedspresent, så han gav mig koreansk chilisås på tub, bästa sort! Haha. Så gulligt. :P

 

Sen bar det iaf av till Busan med buss. Zhu Ming hämtade mig på busstationen och vi åkte till mitt guesthouse. Va inte jättelätt att hitta,men det gick tillslut. Sen bar det av för att gå ut och äta och kolla på närmaste området. Sen tillbaka och sova.

 

För att ta hela veckan här i Busan i lite snabbare drag så har det bestått av: Fiskar, fiskmarknader, Busan International Film Festival grejer, parker, fancy shoppingcenter, vatten, hav, broar, stränder, tempel, mat, mat och åter mat. Dessutom blev jag medbjuden på Zhu Mings kompis bröllop. Första bröllopet jag varit på, någonsin. :O Det va jääätte fint, ett riktigt sånt där prinsessbröllop, haha.

 

Nu imorgon bär det iaf av till Seoul igen. 10 dagar ska jag vara där. Samma guesthouse som förra gången, bokade in mig där innan jag åkte därifrån, så det blir nog bra. ^^ Gillar det guesthouset, läger är riktigt bra. :)

Det blir till att åka KTX (super snabbt tåg!) till Seoul. Jag funderade lite på hur jag skulle ta mig dit. KTX, vanligt tåg eller buss.. Men så bestämde jag mig för KTX eftersom många säger att det är en riktig upplevelse och något man ”ska” göra i Korea. Såååå… Lite dyrare, men mitt guesthouse här hade specialpris på biljetterna (för utlänningar) så det blev ändå bara typ 2000 won dyrare än vanligt tåg, men 1-2 timmar snabbare, så det blir nog bra! ^^

 

Skriver mer nån annan gång. See yah later alligator. Bilder finns på fejjan btw.


4/2

Nu ha jag varit här i Jeonju i några dagar. Börjar från första hela dagen då:

 

Eftersom det int finns JÄTTE mycket att se i den här stan har jag bestämt mig för att ta några få saker per dag. Vilket betyder gå upp rätt sent och komma tillbaka rätt tidigt och mest bara chilla runt här. Första dagen gick jag bara runt här i the Hanok village. Det är den största turistattraktionen här. Som kinesiska hutongs, men… ändå inte. Haha. Det är iaf gamla byggnader, dock har väll alla blivit restaurerade, eftersom.. dom ser lite för fina ut för att inte ha blivit det. Men iaf, Jeonjus Hanok village är en av de största (den största?) i Korea. Med runt 700 gamla hus. Jag gick mest runt på måfå första dagen. Hade inte planerat att se en massa speciella hus utan bara gå runt och kolla. Men jag lyckades ändå hitta en heldel hus som man ”ska se”. Men det va iaf trevligt att gå runt och kolla. (När jag lägger upp bilder på facebook kommer ni få se det jag såg, svårt att förklara nämligen..!)

 

På kvällen satt jag och snackade med några Koreaner. Fick dom att skaffa Facebook, haha, och åt friterad kyckling (en av koreanernas favorit). Efter det gick vi ut och fotade en massa i mörkret. Vi gick till ett café och lyssnade på ett lokalt indie band, som heter Cryim, efter det köpte jag deras skiva (lite speciell souvenir tänkte jag.) och fick den även signerad. ^^

 

Igår gick jag en massa! Gick till express busstationen, för att kolla när bussarna till Busan går, sen gick jag till en park och ett zoo. Eftersom jag sett så många licensierade veterinärer och resa husdjursbutiker så tänkte jag att zoot kanske också skulle vara bra. Men… nixpix. Zoon gör mig alltid besviken utomlands… Burarna är försmå, inga leksaker att aktivera djuren med osv osv. Men, men, det kostade bara ungefär 10 kr att gå in också..!

 

Hur som helst, under dagen igår måste jag ha ätit något dåligt.. För på kvällen mådde jag inte bra.. Spydde tom… Så idag tänkte jag ta det lugnt och inte göra särskilt mycket. Blir en vilodag helt enkelt!

 

Och jag har också kommit på en nackdel med att bo på guesthouse. Alltså i Seoul stannade de flesta människorna en längre tid, typ en vecka eller mer. Så man lärde känna dom och det va najs att få träffa folk från olika länder osv. Men här stannar de flesta bara en natt. Och om dom checkar in under dagen (då jag inte är här) och sen sover här och vaknar tidigt för att checka ut hinner man inte direkt vara så social med dom… Det är bara en massa ansikten som kommer och går. Tror det är bättre under vissa perioder under året här, men just nu är en period då folk bara stannar en natt. Tror de flesta gör nån form av resa med massa stopp, men stannar bara en kort stund eftersom skolorna snart börjar osv. Kanske..? Hur som helst, det är lite trist… Jag har iaf lärt känna dom som stannat här en längre tid. Men idag åkte de flesta av dom… Jaja, sånt händer. :) Nu ska jag klä på mig, gå ut och försöka få i mig lite mat och sen tror jag det kanske blir en liten promenad innan jag kommer in igen för att vila. Talk to you some other time ^^


1/2

Nu är jag i Jeonju~~ Här finns världens bästa bibimbap och makgeoiil (eller hur man nu stavar till det…?).

 

Börjar där jag slutade senast antar jag. Den 29onde åkte jag först till Itaewon, det va första dagen jag var heeeelt ensam. Jag tyckte inte självaste Itaewon va så kul..Allt var för turistigt enligt mig. Jag stör mig bara på turistplatser (oftast) så jag började vandra runt mellan husen istället. Fett fina hus faktiskt! Och jag vandrade och vandrade.. Till slut visste jag inte vart jag var, he he. Jag gick helt enkelt bort mig. Men jag visste att det skulle finnas en tunnelbana i närgeten (läste på busstations skylten), frågan va bara VAR!? Jag letade riktigt länge innan jag gav upp och tog bussen till en annan station – trodde jag. Men nej då.. Råkade glömma bort att trycka på stop knappen (det gör man aldrig i Kina, finna inte ens en stoppknapp!) Så jag hamnade på stationen efter istället, Ett krigsmuseum! Vilket funkade bra för mig.. Det va juh gratis så :P

 

Så jag gick runt där och lärde mig en massa om the korean war. Vilket va bra, eftersom om jag ska åka till DMZ är det juh bra att veta lite bakgrund, för jag insåg att jag inte kunde nånting om det kriget. Kan iof inte så mycket nu heller. Men lite mer iaf. ^^

 

Efter det hittade jag enkelt en tunnelbana (efter att ha köpt koreanska flaggan :P). Då åkte jag till Seoul Station för att försöka lista ut hur jag skulle köpa en tågbiljett till Jeonju. Men det va enkelt, fanns auomater, allt på engelska också! Älskar korea för att ha gjort det så enkelt för alla turisterna! :D (Nu när jag kom till Jeonju såg ag att det fanns automater här också ^^)

 

Sen gick jag hem tidigt för att vila upp mig lite.

 

Den 30e träffade jag Song Hyeong Moo, efter att ha köpt min biljett till Jeonju (köpte den aldrig dagen innan, kollade bara då..!) Väntade på honom på Seoul Station, medan jag väntade kollade jag på tv (tillsammans med alla gamlingar, haha). Det handlade om nötkötts problemen Korea har just nu. Landbrukarna har inte råd att mata sina kor och ingen vill köpa nötkött för det är för dyrt, man köper hellre importerat kött, för det är billigare. …Allt detta va på koreanska och jag fattade inte ett ord, men jag listade allt ut det!!! Haha.

 

Jag och Hyeong Moo åkte till Gangnam, ett av de dyraste ställena i Seoul(!!) och började vår dag där. Han tyckte det va för kallt för att åka till Seoul Tower (dit vi tänkt åka först), eftersom det är högt upp och så. Så vi ska åka dit nästa gång vi träffas i Seoul istället. Så det blev till att äta en maaaaassa istället (blev tillslut 5 olika restauranger!! O__O Men vi åt bara lite på varje ställe alltså.) Men det va massa trevligt att bara prata och äta också. ^^ Saknat att snacka med honom. <3 I slutet kom också hans kompis som ska plugga i Changchun till hösten.

 

Den 31a vilade jag mest. Kände hur trött jag blivit av att gå och gå och gå varje dag och vissa dagar stanna uppe väldigt länge. Det va skönt att inte MÅSTE gå ut och toura också. Men så började det snöa och SÅKLART måste lilla Anna ut i snön då. ^^ För snö är bäst. Kom dock på efter ett tag att Seoul snö är blöt och man blir dyngsur av att vandra runt i den.. Men, men, SNÖÖÖÖ <3<3<3 Gjorde iaf inte särskilt mycket den dagen, men lyckades ladda upp bilderna iaf!! :D

 

Idag så checkade jag ut från Ann Guesthouse (bokade även plats till mig den 15-25, eftersom jag gillade det stället ^^ Dessutom är det billigare än de flesta ställen i Seoul..!) Och sen började väntan… För man kan inte göra sätskilt mycket med en stor väska i Seoul, så det va bara att sitta på tågstationen och vänta. Tågstationen är dessutom VÄLDIGT kall… Av okänd anlendning, jag TROR det är för att dom inte vill att uteliggarna ska sova där typ.. För det är en heldel uteliggare där och väktarna kan inte göra nått åt dom om dom inte ställer till besvär typ..

 

 

Men iaf, jag hittade en lite varmare plats och sen väntade jag. Tåget lämnade stationen vid 15 ungefär. Sen va det bara att åka med det helt enkelt. Men jag hade även ett byte. I…Kommer inte ihåg, typ Cheonan eller nått sånt..? Bytet gick bra och på på nästa tåg. Höll på att missa min station, haha, men det gick bra det med. Sen kom det svåra, att hitta bussen som skulle ta mig till guesthouset. Hittade EN buss, det va inte rätt. Men jag ringde snubben på guesthouset och han fick snacka med en taxichaufför, så va det löst. 5500 won (typ 34 kr..?) senare va jag framme.

 

Jag fick en säng och sen va det ut och äta med folket här. ALLA är koreaner. Men det är najs, för min koreanska förbättras mer då :P Min koreanska har förövrigt blivit bättre på de här få dagarna, det är fortfarande ingen emot min kinesiska. Men, men, 慢慢来 [man man lai] som man säger på kinesiska, ta det långsamt typ. Det va iaf väldans trevligt och dom är alla super najs! :D Och nu sitter jag här och skriver det här. Fick inte igång internet men får fråga om det imorgon, orkar inte nu, ska ta och sova snart. Om internetet inte kommer igång får jag väll skicka det här senare. What evs. Imorgon blir det nya äventyr! :D See yah!!


RSS 2.0