28/1

Så nu har jag varit i Korea i några dagar. Det är NAJS, lite jobbigt att inte kunna språket dock.. Men, men, man klarar sig iaf ^^ Lyckats beställa dukkbokki helt på koreanska och tanten fattade vad jag ville ha, haha. Annars så funkar det fin, fint.

 

Det hela började med att jag kom till flygplatsen i Changchun och allt va stängt. Kunde inte ens växla pengar. Men, men, tänkte att jag hade juh kortet så det skulle väll funka. (Hade läst på internet att banker i Korea stänger kl. 16 Så jag skulle juh inte hinna växla när jag kom dit heller, trodde jag) På Incheon Airport va då allt öppet. Det va tänkt att Lion skulle möta mig där. Men icke sa nicke där va han inte. Så jag tog mitt pick och pack och gick för att ta ut min reserverade telefon. Och gick också för att fixa ett T-money card, ett busskort alltså..!

 

När allt det va fixat ringde nån på mobilen, det va Lion och han va där. Så vi åkte tillsammans med tunnelbanan till Hongik University, där mitt guesthouse ligger. Det va inte alls svårt att hitta. Vi lämnade mina saker på rummet och sen gick vi ut för att äta. Slutade med att jag kom tillbaka till rummet runt 3 på morgonen! Saker stänger aldrig i Korea O__O

 

Nästa dag gick jag upp runt 10 för att fixa allt sånt man gör på morgonen, sen träffade jag Lion igen och vi åkte och kollade runt i Insa-dong, ett känt kvarter i Seoul, som är känt för sin konst och så. Efter det åkte vi till Cheungbukgung palace (stavning?), Seouls ”förbjudnastad” typ. Vi kollade också på statyerna av gubben som kom på koreanska språket och nån militärgubbe, som jag inte minns vem han är… Efter det åkte vi till COEX och kollade på allt där, det är en ENORM mall. Efter det va vi trötta som bara den och åkte hem var för sig. Då hade det kommit en ny tjej till guesthouset, Li från Tyskland, fett snäll!

 

Dag 2 började med att jag träffade Eun Chae, vi åkte och försökte hitta gamla hus som fortfarande står kvar i Seoul. Det va då inte det lättaste! Men tillslut så fixade vi det, dock va det mycket mindre än vi trodde, vi trodde det skulle vara iaf ett helt kvarter med gamla hus, men det visade sig bara vara typ 4 st på rad… Efter det åkte vi till Dongdaemun och Myeong-dong, båda är shopping ställen, så vi kollade runt en massa där. Jag köpte inget, men bestämde lite saker som jag tänker köpa sista veckan i Korea. ^^

 

På kvällen kom Lion också till Myeong-dong, så vi åt middag tillsammans. Sen åkte vi i tunnelbanan tillsammans hem. Men jag va tyckte det va för tidigt att gå tillbaka till guesthouset, så jag gick på en promenad i området runt Hongik University. Efter promenaden som varade i 1½ timme ungefär så gick jag tillbaka. Snackade med Li, som hade sängen över mig. Och sen bestämde vi oss för att gå ut och kolla. Vi gick runt i området runt där vi bor.  Tillslut bestämde vi oss för att gå in på ett ställe och äta och snacka. Slutade med att vi började snacka med koreanerna vid bordet brevid. Dom drack en MASSA, en av dom blev riktigt full och spydde på toaletten.. Just när jag va kissnödig. Så jag och en av koreanerna försökte hitta en annan toalett, testade på andra ställen, tom tunnelbanan, allt va stängt, tills vi hittade en KFC som hade en toalett. Haha. Det va galet.

 

Idag så turistade jag själv. Åkte först till 63 Building och tänkte åka upp där. Det är den högsta guld-färgade byggnaden i världen. Va länge den högsta byggnaden i Seoul. Men det va så kopiöst mycket folk att jag inte orkade bry mig. Gick istället ner till Hangang (Han river) och kollade där. Där fick man en fin skyline (eller vad det heter?) av en del av Seoul. Fick även se när MBC (tevekanal) spelade in någongting, vet inte vad det va, men nått va det iaf.

 

Tog sen bussen till tunnelbanan och åkte vidare till Dasun park. Tydligen är den känd för att det spelas in en heldel tv-serier där… Men jag kände inte igen den.. Kanske är det äldre teveserier? Gick också igenom ett av områdena där i närheten med massa lyx-butiker, det va ett riktigt trevligt område faktiskt. Lite smågulligt. Hur som helst på vägen till parken, i tunnelbanan, va det en kille från Israel som inte hade snackat med nån som kunde engelska på två veckor tydligen.. Så han hängde med mig till parken.. Men han va inte direkt världens roligaste människa, dessutom va jag inte på överdrivet socialt humör, så det slutade med att vi åkte till olika ställen efter det iaf…

 

Efter parken åkte jag till Korea University, universitetet som de flesta av mina koreanska kompisar går på. Det va OTROLIGT fint. Helt galet, som ett slott!!

 

Efter det åkte jag tillbaka till guesthouset för att försöka ladda upp bilder, men det gick inte så bra… Facebook va jobbigt och gjorde alla bilder svarta… Vet inte varför, men det verkar hända ibland. Får väll ladda upp dom nån annan gång eller nått.

 

Imorgon blir det äventyr igen! Har inte planerat det än, tar det lite som det kommer, men nått kul ska det bli. ^^


23/1

Sååå… Sen SoYeons födelsedag har det hänt en massa! Har varit upptagen mest hela tiden varje dag, jobbigt att planera inför Korea då, men har iaf fått ihop vad jag ska göra i Seoul, så då är det bara två städer kvar – Jeonju och Busan. Det ska jag nog fixa idag och imorgon, lite packning ska göras och sen åker jag den 25e klockan ~17. Landar i Korea ~20, Koreansktid (dom är +9 timmar på den där listan.. +1 timme från Kina)

 

Så dagen efter SoYeons födelsedag hann jag med en del städning + filmtittande + fastsyande av knappar på en jacka. Det va nog den mest chillade dagen jag haft på länge faktiskt. Kommer inte riktigt ihåg vad jag gjorde, så det hände nog inget speciellt, haha.

 

På torsdagen hängde jag med 杨赫群 [Yang He Qun] i en inomhus amusementpark. Fett kul! Första gången jag va där. På tredje våningen hade dom en typ å, som gick genom nästan hela huset (huset va gigantiskt btw!) Hel amusementparken hade dinosaurie-tema, så det va en massa super stora dinosauriefigurer överallt. Och dom hade en hel del (inte jättemånga men..) åk attraktioner. Allt detta va på fjärde våningen. Alltså.. Men måste älska asiatiska malls, dom har ALLT. Från shopping till mat (vilket är normalt i mina ögon), till bio, åkattrationer, is-rinkar, badställen osv. osv. Det är awesome! Hur som helst vi såg även på bio och åt middag på en all-you-can-eat 火锅 [huo guo] (hotpot), 烤肉 [kao rou] (barbeque) med hans 哥哥 [ge ge] (äldre bror).

 

På fredagen åkte vi och shoppade – igen. Gick runt i Chong Qing Lu, eftersom dom snart skulle stänga. Nea köpte en del saker, jag tittade mest. Även Scott hängde på, vilket betyder att allt blir bara lite mer crazy (han har svårt för att sitta still och ta det lugnt om man säger så). Det va iaf kul. Efter det åkte vi hem till Scott och såg på film (projector!) och åt dumplings som han lagade till. Najs najs!

 

I lördags hämtade jag ut min dunjacka (jobbigt att inte ha den när det är -25, men den behövde verkligen tvättas!!!) Det va även Scotts sista dag i Kina. Så vi hängde med honom på kvällen, han lagade mat och sen lät vi honom vara hemma och packa medan vi åkte till 张朔夜 [Zhang Shuo Ye] och spelade 麻将 [ma jiang] med honom, hans två kompisar och en 阿姨 [a yi] (namn man kallar en lite äldre kvinna, det va en av kompisarnas mamma). KUL men det blir alltid sent när kineser spelar Majiang…!

 

På söndagen va det kinesiska nyåret. Det firas under en vecka, men 22 är viktigast och sen kommer 23e, resten av dagarna är bara allmänt viktiga. Det var tänkt att vi skulle fira det med en tjej som bor i Neas hus + hennes kompisar. MEN så blev det inte.. Vi väntade mest hela dagen på att dom skulle kontakta oss för att sen få ett samtal, med dom fulla och säger att dom är i Siping… … … … Tjejen som vi känner va inte ens med dom, hon hade åkt hem till sin familj… Det va en dålig överraskning, efter att ha muttrat om det ett tag bestämde vi oss för att gå ut och äta dumplings (enda restaurangen som är öppen), för man ska äta dumplings på kinesiska nyåret! Efter det gick vi tillbaka till mitt rum för att kolla på den årliga nyårs showen. Vi försökte få ihop att kunna spela majiang igen, men det verkade inte funka. Och sen ringde våra kära koreaner oss och sa att vi skulle komma till dom. Så vi gick till dom och åt, kollade på film och snackade. Yoon Seok passar nu hans kompis hund. Så fick dessutom leka med en hund~~ Även om den va skiträdd för mig i början. (Hade aldrig sett västlänningar förut) Men jag fick den att gilla mig tillslut, innan vi gick hem. :) Lärde den även sitt ^^

 

Idag ska vi laga mat med koreanerna (så jag får träffa hunden igen!!). Och jag ska planera mer inför Korea. Ska börja packa lite smått också. Ska tvätta kläder och grejer.

 

Imorgon åker Nea på morgonen. Så jag ska bara planera och packa hela dagen. Sen så i övermorgon ska jag ta mig till flygplatsen, så jag är där vid 15 för att sen åka till Korea~~~ Har inte riktigt fattat det än, men.. JAG SKA TILL KOREA :D :D:D:D:D:D:D Haha.

 

Nästa gång jag skriver är jag nog i Korea, troligen. :) När jag har ett koreanskt telefonnummer kommer jag skicka det till er. (Kommer nog skriva det på facebook också, eftersom många av koreanerna jag ska träffa har facebook..)


Just det!

Mina finals!
Har även kommit på hur konstigt det måste vara för er att läsa alla mina resultat.. Men i Kina är det inte konstigt alls, man publicerar resultaten lite överallt och det är inget personligt alls.. Och eftersom jag inte bryr mig om folk ser dom - och folk vill veta - så skriver jag dom här. ^^

精读 [jing du] - 97
阅读 [yue du] - 97 (bäst i klassen~)
听力 [ting li] - 94
口语 [kou yu] - 98 (bäst i klassen~)
写作 [xie zuo] - 93,9 (typ bäst i klassen~, haha, om man inte räknar med hon som egentligen går i advanced class.. som går i min klass bara för 写作...)

Betydelse:
精读 [jing du] - Mest grammatik (men lektionerna innehåller även läsförståelse, prat, lyssnande + skrivande)
阅读 [yue du] - Läsförståelse
听力 [ting li] - Hörförståelse
口语 [kou yu] - Pratande
写作 [xie zuo] - Essay writing


Tycker fortfarande det är så intressant hur asiater inte gillar nått annat än A+ (95%), det är en helt annan pluggar-anda här än vad man känner i Sverige. Här är man KONSTIG om man inte pluggar, speciellt om man inte pluggar hela dagen - varje dag dagarna innan proven. + Hur folk kan memorera saker.. Det är galet. Vissa, bara för att få över 95%, memorerar svaren i lärarboken.. O__o Hur va det nu.. lära för proven eller för livet..? Hmmm.. Haha. Jag har alltid varit helt fashinerad över hur dom lyckas memorera saker..!

19/1

Nu har jag äntligen fixat mitt internet! Det försvann, av okändanledning för några dagar sen, och idag fick jag äntligen tag på fixa-internet-nissen. Han + en annan Kines fick det att funka igen. Dock lyckades dom ta bort ikonen för internet i aktivitetsfältet medan dom fixade, haha. Men dom är duktiga, fixar datorer som är på alla möjliga språk. Lite förluster får jag juh räkna med när dom inte fattar ett piss av vad dom trycker på. Men det var lätt fixat när dom gick ändå så. :)

 

Hur som helst.. Under denna vecka som jag inte skrivit på har ett stort antal människor lämnat Changchun, bland annat många av mina kompisar. Så jag har helt enkelt gjort allt dom velat göra vilket till stor del är shopping. Jag har mest hängt med, inte köpt något själv, sparar allt till Korea nu! Och det har även betytt en heldel crafting för mig och Nea. Eftersom vi gjort böcker med bilder och grejer till folket som inte kommer tillbaka efter lovet. Kul men tidsödande. Tillslut sitter man och bara skriver konstiga saker och ritar fula blommor, eftersom man inte har tid (eller ork) att göra det noggrant, haha.

 

Efter att alla åkt är det inte många kvar här. Tror det är typ… 4 personer på min våning i Youyi just nu. Dessutom har alla studenter i skolan åkt också. Så det är rätt lugnt här. (Om man inte räknar med KRIGET kineserna för utanför ens fönster, raketer och smällare så man tror att det är tredje världskriget, och det här är bara början O__O)

 

Dessutom stänger allt nu, tom ungefär 10 februari. Vilket är.. jobbigt! Vi måste bunkra upp med mat nu. 21 stänger wallmart och sen är det mesta stängt… Jag fick gå till 3 olika dry cleaners innan jag hittade nån som kunde tvätta min dunjacka och ge tillbaka den till mig innan jag åker till Korea..! Det gäller helt enkelt att komma ihåg att köpa toalettpapper nu…!

 

Men det här lovet betyder också att de flesta har ledigt = kineser har tid att hänga med mig (och Nea)! …Dom som inte åkt hem till sina hem-städer alltså.

 

Så vi har åkt rullskridskor (sånna med två hjul fram, två hjul bak), sjungit KTV, ätit en massa, sett på bio, sett på film (med projektor!) och gått runt i shopping malls. Vi har även åkt skridskor med skolan! Inomhus i en mall!

 

Den 17e va det So Yeons födelsedag. Så jag och Nea craft:ade igen (våra födelsedagspresenter är epic~~) och sen firade vi med en massa Koreaner i en Koreansk restaurang. Det va najs najs ^^

 

Lov är helt enkelt najs, även om det är, som mamma säger en omoraliskt lång ledighet, haha. MEN nu är det faktiskt så att det här är som jullov + sommarlov i ett. Eftersom Kineserna bara har ca en månad under sommaren som är ledigt + inget jullov. Dom har inte heller särskilt många små-lov som vi har (långhelger). Och det är bara när man går på universitetet man har SÅHÄR långt lov. Om man jobbar har man oftast 1-2 veckor, går man i high school har man 1 månad + att man oftast går i extra skola under den månaden..

 

Nu ska jag planera inför Korea (nu när jag äntligen har internet!). Skriver mer nån annan gång~~


11/01

Nu är alla finals över!!! Jag har fått tillbaka alla utom ett score hittills, men skriver upp det för er att se sen när jag fått alla istället. Kan juh säga att det gått riktigt bra, bättre än jag trott att det skulle gå. ^^

 

I lördags (min födelsedag~~) Åkte vi till 哈尔滨 [Ha er bin] (På engelska skriver man Harbin). Det blev att stiga upp tidigt för 7.50 skulle bussen åka iväg. Men rätt så lätt packning tog vi oss upp och iväg på bussresa. Men först fick jag födelsedagspresenter! En STOR låda med 花生路 [hua sheng lu], vilket är en jordnötsdricka, det låter jättekonstigt, men jag ÄLSKAR det! :D Och nagellack, och lypsyl (eftersom jag inte hittat en som funkar i Kina) och en rosaglittrig keps, haha. Och lite små klistermärken och grejer. Fick även en ”tårta” gjord av massa små brownies. :D

 

Hur som helst, det mesta av det lämnades hemma för att sedan sätta sig på bussen. Det va en 5 timmar lång resa, med ett litet stopp nånstans i mitten. Det blev en massa prat och sovande alltså!

 

Väl där åt vi BBQ buffé för att sedan åka till en stor shopping gata och vandra runt. På gatan fanns också massa is och snö skulpturer som vi kunde kolla på. Efter det åkte vi till hotellet för middag och in-checkning. Efter ombyte (eller rättare sagt påklädnad av varmare saker) för vissa åkte vi till isskulptur-staden (eller vad man ska kalla det..?). Alla sa att jag skulle frysa. (Hade långärmad tunntröja, tjocktröja, tjockaleggings och shorts + jacka och vantar, halsduk och mössa såklart), vilket jag tvivlade på, jag har bott/gått runt i kallt väder förut liksom… Och se så FEL alla utom jag hade, det va inte alls kallt. Lagom sådär. ^^ Skidbacke-känsla över det hela.

 

Hur som helst isskulpturerna va AMAZING. Bättre än dom blev på bild. Men jag tror lite att ishotellet i Sverige kommer kännas litet och fjuttigt efter det här. Det är alltså 10+ hus gjorda av is. Flera meter höga och breda. Och man kan gå upp i dom och grejer. Riktigt najs!!

 

Efter dettta bar det av hemåt igen, med en natt pratandes på hotellet, blev inte mycket sömn där inte. Haha. Som en stor klassresa!

 

Dagen efter börjades med frukost på hotellet, riktigt gott! Sen ut-checkning och dom kollade alla rummen, SÅKLART va det massa som hade småproblem, så vi kom iväg 40 minuter senare än vi skulle. Lärarna suckade, men jag tror ändå att dom är rätt vana, eftersom dom åker på det här varje år..

 

Det bar av till snöskulpturparken och sen till lunch (hotpot buffe! JÄTTEgott!) för att sen åka hem. Snöskulpturparken va okej, det va amazing hur dom hade gjort alla snöskulpturerna också, men jag gillade personligen isskulpturerna bättre. Speciellt eftersom snöskulpturerna handlade om nån rysk saga… Som jag inte kunde nått om, så det blev inte lika intressant.

 

När vi kom hem fick jag duscha och sen plugga inför min sista finals, 写作 [xie zuo] essay writing typ. Så på måndagen blev det prov och sen chillade jag mest. Jag och Nea började planera avskedspresenter till Fannie och Katherine. Vi åt middag med Scott som gav mig födelsedagspresenter, ett bröd (som är hur gott som helst!) och kimbap (koreansk sushi), mega super gott!! Sen på kvällen gick jag, Nea, Juliette, Fannie, Katherine och + mongoler som jag inte vet namen på, för att sjunga KTV i ett nytt KTV ställe nära 南湖广场 [nan hu guang chang]. Det funkade fin fint och dom hade en MASSA nya låtar, allt man kan tänka sig, så dit vill vi gå igen nångång.

 

Hur som helst så bestämde sig jag, Juliette och Nea att vi skulle gå ut. Så vi lämnade tidigare (klockan var lite efter 12). Satte oss i en taxi för att åka till 五月花4店, men eftersom taxichauffören inte visste vart det låg sa vi att vi ville ta en annan taxi. Så när bilen stannat (vi hade åkt typ 3 meter eller nått) öppnade Nea dörren och en annan taxi kommer farandes, det kör in i vår taxis dörr. Inte så att det flyger av eller nått. Men den andra taxins spegel tillar av så den hänger och det blir repor på den + att vår taxis dörr blir tillknycklad.

 

…Så vad gör man i en sån här situation..? I Sverige så sitter man lugnt kvar och väntar på ev. polis eller så löser taxibilarna det själva. I Kina, när man är blond och vit är det bäst att lämna platsen.. Eftersom taxichaufförerna bara ser pengar när dom kollar på en. Så vi försökte. Men vår taxichaufför va bitchig och tom tog till en del våld för att göra så att vi inte kunde lämna platsen. Så där va vi… Vi ringde Scott (han pluggar till läkare i Kina och har bott här 3-4 år, så han känner många) och fick helt enkelt vänta på polisen att komma dit. Han ringde andra människor (kineser) som skulle hjälpa oss.

 

Så runt 3 på morgonen eller så fick vi lämna platsen med att betala taxichaufförerna (totalt) 600 kuai… Vilket troligen va ett helt okej pris eftersom vi är västlänningar och dom skulle försökt pressa ut mer om vi inte: 1. sa att vi inte kunde kinesiska, så dom kunde inte förhandla med oss tjejer, utan fick säga allt till kineserna, 2. det sas att vi va läkarstudenter (läkarstudenter betalar högsta studieavgiften av alla), 3. vi va studenter.

 

Det va en riktig upplevelse, obehaglig, men nu i efterhand kan jag säga att det va väldigt intressant att se hur det funkar. Som tur va va polisen på vår sida och han tog allt detta med ro, annars är det vanligt att polisen också vill ha en summa pengar…

 

Det var även intressant hur ALLA taxi chaufförerna gick emot oss, bara för att en säger saker.. Och hur taxichaufförerna flyttade på bilarna för att allt skulle gå till deras fördel… Hmmmm… En sak är säker, när det gäller västerlänningar och något händer så ser dom bara pengar när dom kollar på en, och gör ALLT för att iaf få en del.

 

Men, men, hänt har hänt och så är det. Dom fick inga riktiga uppgifter om oss, inga pass visades eller nått sånt.. Det va inte direkt jätteofficiellt…

 

Tisdagen spenderades med en del shopping och sen åt jag middag med Scott, Andrew och Megan (alla tre amerikaner) för att sen gå till ett kafé med Scott och Megan och spela brädspel och sen åka hem och sova.

 

Helt enkelt så började lovet INTRESSANT, haha. Hoppas nästan på att det blir mindre intressant nu, haha.


4/1

Nyår spenderades först med att försöka få alla att komma till Neas lägenhet, inte det lättaste. En massa hade sagt att dom skulle komma dit. Men så typ 2 timmar innan alla skulle komma säger hälften att dom inte kommer komma… Och andra säger att dom kommer sent. Så det som skulle varit en trevlig pastamiddag med amerikanerna blev till att beställa hem kinesiskmat till bara mig och Nea. Men det skulle inte förstöra kvällen bestämde vi oss för (efter att ha varit surpuppor och griniga ett tag) Så vi satte på musik, klädde upp oss och tog en massa bilder och flummade. Det gjorde vi tills folk faktiskt kom till hennes lägenhet. När alla väl var där spelade vi Kings Cup och snackade och en massa sånt. Sen bar det av på ståhej. …Men det låg långtbort och det va nästan inga där.. Men vårt lilla gäng (11 pers) fixade upp stämningen och där spenderade vi 12-slaget, alla tillsammans. Sen, eftersom det va rätt dött där, åkte vi vidare till 五月花 [wu yue hua]. ..Det blev en seeen kväll, helt plötsligt va klockan över 4!! Det bar av hemåt för att sova. Det var iaf en riktigt lyckad kväll med alla dom närmaste kompisarna här i Changchun :D

 

Sen spenderade jag våra lediga dagar (1-3 januari) på mitt rum med ont i foten. Har haft ont i foten sen innan jul, men inte tyckt det varit så farligt. Men bestämde mig för att vila under dom tre dagarna, när jag ändå bara skulle plugga. Så nu är foten nästan helt prima igen. ^^

 

Och våra finals har börjat. 4-9 har vi finals. Men 7-8 är det helg, så vi är lediga. Och jag skrev upp mig på att åka till 哈尔滨 [ha er bin] för längesen. Skolan tänkte nog inte så mycket när dom bestämde datumet för den resan. Eftersom det är 7-8, mitt upp i våra finals, men men, så går det. Vi får helt enkelt plugga i Haerbin!

 

Nu ska jag fortsätta plugga, plugga, plugga~~~


RSS 2.0